O situație tot mai des întâlnită este aceea în care pe piețele autohtone apar tot felul de produse din import vândute drept marfă autentic românească. Este cazul roșiilor, care sunt printre cele mai căutate și apreciate.
Istoric în gastronomie și fin cunoscător al legumelor noastre, Mircea Groza trage un semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă în piață.
Mulți comercianți vând roșii importate din Italia pretinzând că sunt oltenești, arată Groza, un bun cunoscător al piețelor locale și susținător al producătorilor autohtoni.
El vorbește despre diferența de preț și lipsa de etică a vânzătorilor, care încearcă să păcălească clienții oferindu-le marfă de calitate diferită.
Potrivit Știri de Cluj, piețele din Zalău și Cluj sunt pline, în perioada aceasta, de tarabagii care vând, la prețuri exorbitante, „roșii oltenești”. 35 de lei per kilogram, atât cer comercianții.
Mircea Groza a analizat oferta și a ajuns la concluzia că, de fapt, acestea sunt roșii din soiul „Prekos”, importate din Italia. Aceeași marfă se găsește și găsesc în supermarketuri, dar la jumătate de preț, 17 lei per kilogram. Mai mult, în depozitele de gros din România, roșiile „Prekos” importate din Italia costă aproximativ 9 lei.
Diferența de preț este adaosul practicat de comercianții din piețe.
Roșiile oltenești apar pe piață abia în vară, începând cu luna iulie, atrage atenția Mircea Groza.
El amintește și despre vremurile în care adevărații producători din Oltenia veneau în Ardeal cu roșii gustoase. În prezent, acești producători locali încă așteaptă coacerea propriei producții.
Astfel, dacă știm că roșiile oltenești ajung pe tarabe abia în iulie, este clar de unde provin tomatele comercializate azi în piețele din Ardeal, trage concluzia istoricul în gastronomie.
În context, el îndeamnă autoritățile în cauză să exercite un control mai strict asupra piețelor de legume și fructe, pentru a proteja consumatorii și a susține producătorii locali cinstiți.